Minne naisyrittäjät haluavat matkustaa?

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Palermo, Sisilia ~ Piazetta delle Vergini aamuauringossa
Naisyrittäjiä kiinnostaa Italia

Yrittäjän päivänä 5.9.2017 Facebookin ”Naisyrittäjät”-ryhmässä kävi kova kuhina. Erilaisia arvontoja laitettiin esille tiheään ja päätin katsoa mitä sellainen tuottaisi minulle ja omalle karttakoruja tekevälle mikroyritykselleni. Lähinnä mielessä oli ideoita ja näkyvyyttä, mutta halusin myös tietää tuoko arvonta piikkiä kotisivuilleni tai lisääkö tykkäyksiä Facebook-sivustolleni. Arvonta toi näitäkin, mutta myös paljon kiinnostavampia asioita naisyrittäjien matkakiinnostuksista, joista raportoin tässä tekstissä. Tekstini on aika pitkä, joten jos asia kiinnostaa, varaa hieman aikaa ja kupposellinen kahvia lukuhetkeä varten.

Loin ensiksi viestin, jossa toivoin ihmisten osallistuvan arvontaan kommentoimalla. Karttahullua karttakorukäsityöläistä ja matkailuhurahtanutta kiinnostavat aina uudet kohteet, joihin ihmiset matkustavat, koska oma ajatus tuntuu jumittuvan usein vain niihin omiin suosikkikohteisiin ja usein kaikki muu ulkopuolella jää pimentoon. Pyysin siis osallistujia kirjaamaan joko seuraavan matkustuskohteen tai sellaisen paikan mihin haluaisi matkustaa. Annoin myös kellonajan, jolloin osallistumisaika olisi ohi.

Arvonnan suoritin ”perinteiseen tyyliin” tulostamalla kaikki vastaukset listana A4-paperille ja tökkäämällä sormeni johonkin kohtaan paperipinkkaa plaraten ja arvontalaulua laulaen. Onnelliselle voittajalle on tätä kirjoittaessa jo ilmoitettu.

Tässä vaiheessa mieleeni juolahti ajatus opetella uutta arvonnan vastausten perusteella. Syöttäisin vastaukset Exceliin ja katsoisin, miten ja minne tämä vastannut naisyrittäjien joukko matkustaisi ja opettelisin käyttämään Excelin diagrammeja, koska nyt olisi sopiva aika se opetella ja tekisin tuloksista blogipostauksen.

Koska tarkkaa kysymystenrajausta tai tarkennusta ei ollut, tätä tekstiä ei siis voi kutsua tieteelliseksi tutkimukseksi, tämä on enemmänkin ehkä raportti havainnosta. Toivon myös, että arvontaan osallistuneet eivät pahastu tästä tekstistä, vaan kokevat sen edes jollakin tasolla kiinnostavaksi, koska minulle tämän tekeminen antoi paljon. Ketään yksittäistä henkilöä ei voi raportista tunnistaa.

 

****

Vastauksia sain enemmän kuin olin ikinä olettanut!

Sain 451 kommenttia, joista kaksi ei sisältänyt mainintaa kohteesta, vaan kommentoi edellisiä tekstejä tai kehui tuotetta. Lopulliseen raporttiin ja Excel taulukkoon keräsin siis 449 kommenttia. Kommenteissa mainittiin usein yksi paikka, mutta myös useita ja siitä syystä maamainintoja tuli lopulta taulukkoon 463. Tästä määrästä on poistettu kourallinen ”jonnekin lämpimään”- tyyppisiä vastauksia, josta myös päättelin, että mahdollisesti suurin osa vastanneista nimenomaan tulkitsi kysymyksen lomaa (tai parempaa säätä) ajatellen, mutta tämä on tietysti vain oma tulkintani.

Tarkempia tuloksia

Kaupungit koodasin suoraan valtion kohdalle, jotta hommani muuttuisi hieman helpommaksi ja saisin diagrammeihin suurempia lohkoja. Eri maita mainittiin kaiken kaikkiaan 83, joista 29 sijaitsee Euroopassa ja loput 54 Euroopan ulkopuolella. Hajontaa oli paljon, mutta selkeästi eniten tämä joukko naisyrittäjiä matkustaa seuraavaksi tai haluaa matkustaa Euroopassa. Jaettuja pistesijojakin tuli muutamia.

Diagrammeissa näkyy vastausjoukosta prosenttimäärä ja sulkeissa vastausten lukumäärä.

 

Maanosat

Maanosat
Maanosat

Luokittelu on tehty maanosien mukaan ja Euraasian manner on jaettu tässä raportissa Eurooppaan ja Aasiaan. Suurimpia haasteita vastausten käsittelyssä olivat tässä kohtaa se, minne jotkut maat maantieteellisesti sijoittuvat. Esimerkiksi Malediivit sijaitsee hauskasti keskellä merta yksinäisyydessään, mutta otettuani selvää asiasta, se kuitenkin lasketaan kuuluvaksi Aasian maantieteelliseen alueeseen.

Maiden, tai valtioiden kohdalla luokittelun haastetta tuotti se, että muutamissa vastauksissa oli annettu vain pelkästään maanosa. Eniten näitä vastauksia sai Afrikka, samaa ei esiintynyt muiden maanosien kohdalla samassa määrin, vaan valtioita oli muilla suunnilla enemmän tarkennettu.

 

Eurooppa

Eurooppa
Eurooppa, ”kymmenen” kärki

Suomessa matkakiinnostus kohdistui erityisesti Lappiin ja joukossa oli myös muutamia sellaisia kaupunkeja, jotka tulkitsin työmatkailuun liittyviksi kohteiksi. Pohjoismaista Suomi sai eniten mainintoja (21), seuraavana tuli Islanti (18).

Kiinnostavaa Euroopan kohdalla oli myös se, että Ison Britannian alueelle matkaavat olivat menossa lähes kaikki Skotlantiin.

 

Euroopan ulkopuoliset maat

euroopan ulkopuoliset_
Euroopan ulkopuoliset maat, ”kymmenen kärki”

Euroopan ulkopuolisten maiden kohdalla Yhdysvallat kiinnostivat. Muutama vastaus, jossa oli kirjoitettu pelkästään Amerikka, tulkitsin sen tässä Yhdysvaltojen hyväksi, vaikka tieteellistä perustetta tälle ei ole. Yhdysvalloissa naisyrittäjät olivat matkalla vastausten perusteella Havaijille (11) ja New Yorkiin (7). Kaikki Indonesian maininneet vastaajat olivat menossa Balille, joten kyseisen saaren voi mieltää yhdeksi naisyrittäjien suosikkikohteeksi Euroopan ulkopuolella. Seuraavia sijoituksia, jotka eivät päätyneet piirakkaan olivat Intia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat (Dubai).

 

Kaikki maat

 

Kaikki maat
Kaikki maat, ”kymmenen kärki”

Tämän kuvion osoittamien maiden jälkeen saivat mainintoja järjestyksessä Ranska ja Iso Britannia, sitten Kuuba, Malediivit ja Uusi Seelanti.

Tilastokeskuksen selvityksen mukaan suomalaisten matkailu vuonna 2016 toteutui edelleen eniten Viroon, Espanjaan, Ruotsiin ja Venäjälle. Naisyrittäjien suosikki Italia, tulee tilastokeskuksen listauksessa vasta kuudentena ja Kreikka kahdeksantena, joten ainakin haaveilun kohdistuu muihin kuin aivan aivan lähimaihin. Viroon tästä vastanneesta joukosta oli matkalla vain yksi. 

Entä muissa selvityksissä? Lyhyellä etsinnällä löysin Voice.fi tammikuussa 2017 julkaiseman uutisen Momondo.fi -matkailusivuston Suomesta tehtyjen matkahakujen tuloksista. Tässä selvityksessä eniten haetettiin Espanjan Malagaa ja Thaimaan Bangkokia ja se kertoo mielestäni enemmän juurikin haaveilusta.  Tässä Voice.fi:n uutisessa ei ilmoitettu aktuaalia varattujen matkojen tai majoitusten määrää, vaan ainoastaan hakutuloksia kohteista.

Lisää selvityksiä suomalaisesta matkailusta kuluvalta ja viime vuodelta esimerkiksi Skyscanner-sivustolta ja Rantapallosta

 

Lopputulos

Tämä on ollut minulle monin tavoin hyvä ja uudenlainen projekti omaa ammattitaitoani ajatellen, vaikka alkuperäiset haaveeni näkyvyydestä jäivät eli  tällä kotisivullani  näkyi kyllä hyvinkin nostetta arvonnan aikana, mutta Facebookissa Miss Mureena Enterprises sai vain pari uutta tykkäystä. Tosin en FB-sivuani arvontaan linkittänytkään. Olen nyt saanut paljon uusia kohdeideoita koruihini ja olen tutustunut haaveilun kohdemaihin sekä oppinut käyttämään taas paremmin Exceliä, mikä oli se tärkein tavoitteeni.

Havaitsin olevani innostunut jostakin (tässä siis laatimaan diagrammeja ja tekemään selvitystä), siis TODELLA INNOSTUNUT. Tuntuu myös hyvältä pitkästä aikaa kirjoittaa, tämä harrastus on ollut kauan tauolla.

Tulevana viikonloppuna 31.9-1.10 tämän havainnoinnin tuloksista syntyneitä koruja löytyy Miss Mureenan myyntipaikalta Tampereen Tallipihalta.

Jos mieleesi tulee kysyä jotakin tarkennuksia aiheesta, kysy ihmeessä!

 

Kommentointi on suljettu.